ELMA SİRKESİ YAPIMI
ELMA SİRKESİ YAPIMI
Malzemeler:
Elma
1 tatlı kaşığı tuz
1 bardak elma sirkesi
Yarım çay bardağı nohut
Yarım çay bardağı bulgur (aşurelik buğday da olur)
Yarım çay bardağı şeker (yada 3 yemek kaşığı bal)
Tülbent, lastik
Cam Kavanoz 5 kg'lık
İçme suyu
Yapılışı:
- Elmaları dörde bölerek doğrayın.
- Cam kavanozun yarısından fazla elmaları doldurun.
- Tuzu, sekeri,bulgur,nohut,sirkeyi ve ardından suyu doldurun,karıştırın.
- Bulgur koymak istemezseniz 1 çay bardağı nohut koyabilirsiniz.
- Kavanozda 4 parmak kadar boşluk olsun,sirke ilk zamanlar köpürüp taşabilir.
- Ağzına tulbenti koyup, lastikle bağlayın.Ağzını kapakla kapatmayın.
- Kavanozu günes gecirmeyen bir yere koyun.Öyle bir yeriniz yoksa siyah posetin içine koyuyoruz resimde görüldüğü gibi.
- Sirkeyi koyduğunuz yer çok sıcak yada çok soğuk olmamalı.Koyduğunuz yer soğuksa ortamı ılıtmalı ve etrafını battaniye gibi kalın birşeylerle sarılmalıki sirke oluşumuna zarar gelmesin.
- Elmalar çökene kadar 1- 1,5 ay 3 güne bir tahta kasikla karıştırın.Sıcak bölgelerde iseniz 2 güne bir karıştırın.
- Karıştırılmayan üste çıkan elmalar susuz kalıp küflenmeye neden olur.
- Elmalar çöktükden sonra 2 ay sirkenin anası olması için bekleyin sirke anası oluşunca süzebilirsiniz.Sirke anası olmasa da sorun değil süzebilirsiniz.
- Sirkeyi süzmek için süzgeçin üzerine tülbent koyun o şekilde süzün.
- Süzdükden sonra 5 kg'lık kavanoz sirkeye 2 yemek kaşığı kaya tuzu atın karıştırın tuz bozulmasına engel olur.Cam kavanozlarda, buzdolabında yada serin karanlık yerde bekletin.Ve sirke anasının oluşumu.Sirke de ana oluşumu probiyotik anlamında kaliteli bir sirkedir.Sirke anası
Şifa olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder